Det var en gång...

Det var sommar, jag var elva år gammal och pappa lovade mig fem spänn varje för varje gång jag klippte gräsmattan eller tvättade bilen. Grannen Ulf erbjöd samma summa om jag klippte hans gräsmatta medans han var på semestern. Jag gick ut varje morron innan pappa skulle till jobbet och tvättade bilen vare sej det behövdes eller ej. Sedan sprang jag in och redovisade min idoghet..
Till saken hör att den här sommaren så var det väldigt varmt och torrt vilket innebar att det egentligen inte var nödvändigt att tvätta bilen särskilt ofta.. Detsamma gällde gräsklippningen. Eftersom det var så torrt så växte gräsmattorna inte särskilt mycket, och dom få strån som ändå valde att växa borde få vara kvar eftersom mattorna antagit en gul sönderbränd färg istället för den vackert gröna..

Jag tvättade och klippte och så sprang jag in till mamma och pappa och redovisade min flit. De lyfte blickarna från sina sysslor och sa "duktigt". Och så satte jag fart mot tvättsvampar och gräsklippare igen.. Jag jobbade hårt den sommaren.. Det var ett tennisracket av märket "Salomon" och bio med Robert (my first love) som hägrade.. Men mammas och pappas intresse för mina insatser svalnade för varje gång som jag kom inspringande med krav på en "femma". Till slut så reagearde dom knappt när jag likt en yster ponny travade in i huset. Det var inget som hindrade mej från att fortsätta mina sysslor. Det blev diskussion om nödvändigheten av tvätt & klipp. Mamma betraktade mej med tvivel i blicken, pappa ruskade på huvudet och sa:  "Men Manne, du sliter ju ut lacken på bilen och tror du Ulf blir glad när han kommer hem och gräsmattan är sönderbränd, om än klippt ?? Du får allt lugna ner dej lite.. Det du håller på med är inte helt ärligt, du utnyttjar oss för din egen vinning, för profiten".

Jag minns att jag kände att det var en mycket orättvis anklagelse. Men det var inte min mening. Jag ville ju bara tjäna pengar, gå på bio och ha en tennisracket...

Jag har fortfarande svårt att glömma sådant, och fortfarande svårt om jag anklagas för nåt (oavsett om det är befogat eller ej).
Jag la ner tvätt & klipp, fick dom innestående slantarna och gick på bio.
I slutet av sommaren fick jag ett nytt racket av pappa utan behöva använda resterna av mitt sommarjobb..

Det här utspelade sej på den tiden då "femmorna" fortfarande var en pappersprodukt...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0